En seger för svenska oberoende bilverkstäder

2012-12-04

Tvisten mellan Svenska Bildelsgrossisters Förening (SBF) och Kia Motors har avgjorts i Marknadsdomstolen.

Det var SBF som stämt Kia Motors för deras krav på att service måste utföras på auktoriserade KIA-verkstäder för att deras sjuåriga förlängda nybilsgaranti ska gälla, vilket utestänger obundna verkstäder och därmed strider mot EU:s konkurrensregler.

Marknadsdomstolen gick på SBF:s linje och underkänner därmed KIA Motors krav.

"Det är en seger för de oberoende bilverkstäderna och alla bilägare”, kommenterar Torbjörn Olsson, koncernchef på MECA.

”EU:s konkurrensregler är tydliga, vilket är grunden för Marknadsdomstolens ställningstagande”.

”Redan 2003 infördes regler som entydigt slår fast att oberoende verkstäder kan utföra service på alla bilmärken, utan att nybilsgarantin påverkas. Trots detta har vi genom åren upplevt att en del bilförsäljare och auktoriserade verkstäder gett otydliga besked till bilägare i denna fråga”

”Nu har vi i Sverige äntligen fått ett utomordentligt starkt avgörande i frågan, vilket gör att de oberoende verkstäder kan konkurrera på lika villkor och fortsätta att erbjuda bra alternativ till de svenska bilägarna.”, säger Torbjörn Olsson.

Marknadsdomstolen är en specialdomstol som bl. a handlägger mål och ärenden enligt konkurrenslagen och mål i frågor om marknadsföring. Marknadsdomstolen består av en blandning av jurister med domarerfarenhet och ekonomiska experter och utgörs av en ordförande, en vice ordförande och fem särskilda ledamöter, som utses av regeringen.

Klicka här för att läsa mer om EU’s konkurrensregler


För ytterligare information kontakta:


Torbjörn Olsson, koncernchef MECA

Telefon: 040 671 60 60